12/03/2022 (nieuwe datum!): Studiedag Heldere Bronnen over Ibn-Al-‘Arabi

Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240), ook al-saych al-akbar ( de ‘Grootste Meester’) genoemd, is – samen met Rumi – een van de beroemdste mystici uit de geschiedenis van de Islam. Essentieel is voor hem het bestaan van de verbeelding, die de mens in staat stelt om op een aanvullende, anders dan de rationele manier de Werkelijkheid, de ‘Oneness of Being’ nabij te komen.

Ibn al-‘Arabi laat talrijke geschriften na waarin hij een unieke bijdrage levert aan het debat tussen rede en spiritualiteit. Voor hem stelt de tussenwereld van de verbeelding de mens in staat om de werkelijkheid als een eenheid te begrijpen en te ervaren. Op het congres belichten we niet enkel de figuur van Ibn al-‘Arabi, we vertalen tevens zijn ideeën naar vandaag. Zo maken we kennis met een ander, voor velen verrassend gezicht van de Islam.

 

CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw werken een programma uit waarbij Gregory Vandamme, Christine Gruwez en Marc Colpaert in de voormiddag het belang van Ibn al-‘Arabi en zijn visie op verbeelding en kosmos toelichten. In de namiddag vertellen Mohamed Ridouani, Benoît Standaert, Nyanchama Okemwa en Birsen Taspinar hoe de spirituele verbeeldingskracht van de filosoof nog steeds herkenbaar is en hun hedendaagse praktijk inspireert. Het geheel wordt opgeluisterd met soefi-muziek door Rachid Akhdim.

 

 

WANNEER?

Zaterdag 12 maart 2022 van  9.30 u tot 16.00 u, gevolgd door een receptie.

 

WAAR?

Nog te bepalen, maar zeker in het Leuvense

 

PRIJS

Inclusief broodjeslunch en receptie

35 euro

20 euro: studenten

 

 

INSCHRIJVING & BETALING

 

Reserveer je plekje. Laat ons weten dat je er bij wil zijn en vul dit formulier in. Zo kunnen we je ook tijdig op de hoogte brengen van onverwachte veranderingen in het programma.

 

Je inschrijving is pas definitief na het invullen van het formulier én de storting van het bedrag op de SPES-rekening BE21 7350 1021 5603 met vermelding Ibn + je naam + je email-adres.

 

 

 

SPES-Forum Vzw
Naamsesteenweg 355, Gebouw K, lokaal 6 – 3001 Leuven-Heverlee