23/04/2022: Voorbij het antropocentrisme. Leve het Ecopersonalisme!

Emeritus hoogleraar ethiek Luk Bouckaert (KU Leuven) is ervan overtuigd dat de zorg voor toekomstige generaties en onze kwetsbare planeet topprioriteit zijn. Hij neemt ons mee terug naar het ecologische gedachtengoed van Teilhard de Chardin, Mohandas Gandhi, Martin Buber en Albert Schweitzer, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo geeft hij het ecopersonalisme opnieuw een gezicht en een agenda.

Deze lezing wordt een warm pleidooi waarin hij ons niet alleen uitnodigt om de overstap te maken van ‘ego’ naar ‘eco’, maar maakt hij ook duidelijk dat in geen enkel denken de ecologische kwetsbaarheid mag ontbreken.

Interviewster en gastvrouw is Lies Daenen, filosofe en Leuvens kunstenaar.

 

‘Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil.’ Zo verwoordde Albert Schweitzer de essentie van het ecopersonalisme. Een levensvisie die ons als persoon niet alleen in een verantwoordelijke relatie plaatst tot onze medemens, maar ook tot elke vorm van leven, tot de natuur.

De klimaatcrisis is veel meer dan een discussie over CO2 en biodiversiteit. Het is een crisis van ons wereld- en mensbeeld. Een beschavingscrisis dus. Dat vraagt een andere kijk op de wereld: we moeten naar een model dat de mens minder centraal stelt en de verbinding met de natuur herstelt. Zijn wij bereid om het antropocentrische denken à la Descartes te verlaten en een alternatief wereldbeeld te omarmen? Welk perspectief kan het ecopersonalisme hierin bieden?

Deze lezing vindt plaats in het kader van het Warm Alarm en is gratis voor leden van Leuven 2030

 

Deze lezing kan je ook online via Zoom volgen, op hetzelfde tijdstip. Koop hier je tickets voor het online event.

Credits Bouckaert en Lies Daenen

productie Corporate Rituals in samenwerking met Leuven 2030 en SPES

 

SPES-Forum Vzw
Naamsesteenweg 355, Gebouw K, lokaal 6 – 3001 Leuven-Heverlee