Nieuwsberichten

Wil je meer weten over onze activiteiten, publicaties en ontmoetingen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

In het hectische ondernemersbestaan draait alles rond snel ageren, anticiperen en beslissen. Ondernemen vraagt veel doe-werk. Maar wanneer is er nog eens ruimte om te vertragen en te verdiepen?

ETION en SPES-Forum vzw komen met de reeks Denkers voor Doeners tegemoet aan de nood om te reflecteren over drijfveren, balans en verdieping.

Een traject van vier bijeenkomsten, in kleine groep, waarbij we telkens vertrekken vanuit inspirerende teksten van grote denkers. We contextualiseren hun werk en gaan op basis van een aantal kernfragmenten op zoek naar wat deze wijsheid kan betekenen voor jou als ondernemer en als mens.

Dit jaar ontdekken we samen met Aristoteles de deugd van de vriendschap, ontmoet je Thomas More, de vader van de utopie, leer je de andere Einstein kennen en inspireert Simone Weil tot authentieke inzet.

Zorg, economie en samenleving zijn in crisis.  ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken.

Opnames van de livestreams kan je herbekijken via Vimeo.

C. Otto Scharmer, senior docent aan het Massachusetts Institute of Technology, heeft met zijn boek ‘Theory U’ de basis gelegd voor deze seminariereeks.  Met deze reeks keken we heel concreet met 6 getuigenissen hoe we onze aandacht kunnen ombuigen naar wat er zich vanuit de toekomst aandient.

Bart Weetjens, Zen-leraar, sociaal ondernemer en lid van de raad van bestuur van vzw SPES–Forum zal ons, tijdens het weekend van 11-13 november, inleiden in de beoefening van Zazen, een eeuwenoude meditatievorm.

Aandacht en Verworteling (Enracinement) zijn twee kernwoorden uit  de filosofie van Simone Weil, de Joods Franse, rebelse filosofe die in 1943 op 34-jarige leeftijd overleed ten gevolge van uitputting, eetstoornissen en tuberculose. Radicale aandacht betekent denken vanuit de wortels (radix is het Latijnse woord voor wortel). Alleen zo kan de werkelijkheid ons ten volle aanspreken en ons tot een authentieke inzet inspireren.

Zorg, economie en samenleving zijn in crisis.  ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken. We voelen ons hierdoor vaak overgeleverd
aan systemen die als niet ziend, niet horend en niet begrijpend ervaren worden.

 

Op donderdag 27/10 om 20:00 vindt in de ontmoetingsruimte van Woon- en Zorgcentrum Annuntiaten Heverlee, Naamsesteenweg 353, 3001 Heverlee de introductieavond plaats van een voedselbosproject waarin verschillende partners de krachten willen bundelen en waaraan de vzw SPES-forum meewerkt.

 

In het hectische ondernemersbestaan draait alles rond snel ageren, anticiperen en beslissen. Ondernemen vraagt veel doe-werk.

Maar wanneer is er nog eens ruimte om te vertragen en verdiepen? Steeds meer mensen voelen de nood om te reflecteren over hun drijfveren en inspiratie, over balans en verdieping. Ook in onze ondernemingen.

ETION en SPES-Forum vzw komen hieraan tegemoet met verschillende initiatieven, waaronder ‘Denkers voor doeners’.

CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw organiseerden op zaterdag 12 maart 2022 in de Promotiezaal van de KU Leuven een zeer succesvol congres over de filosoof Ibn al-‘Arabi, tijdgenoot van Averroës en Rumi.

Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240) is een van de meest invloedrijke denkers en soefi’s uit de islamitische geschiedenis. Hij laat talrijke geschriften na waarin hij een unieke bijdrage levert aan het interpreteren van religieuze diversiteit en het samengaan van rede en intuïtie.

We vroegen enkele deelnemers om een reactie of persoonlijke reflectie.

 

 

SPES-Forum Vzw
Naamsesteenweg 355, Gebouw K, lokaal 6 – 3001 Leuven-Heverlee