Nieuwsberichten

Wil je meer weten over onze activiteiten, publicaties en ontmoetingen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Op zaterdag 20 november 2021 organiseren CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw een studiedag Heldere Bronnen over Ibn-Al-‘Arabi in het Hartinstituut Heverlee aan de Naamsesteenweg 355 in Heverlee.

Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240), ook al-saych al-akbar ( de ‘Grootste Meester’) genoemd, is – samen met Rumi – een van de beroemdste mystici uit de geschiedenis van de Islam.

Gregory Vandamme, Christine Gruwez en Marc Colpaert komen in de voormiddag het belang van Ibn al-‘Arabi en zijn visie op verbeelding en kosmos toelichten. In de namiddag vertellen Mohamed Ridouani, Benoît Standaert, Nyanchama Okemwa en Birsen Taspinar hoe de spirituele verbeeldingskracht van de filosoof nog steeds herkenbaar is en hun hedendaagse praktijk inspireert. Het geheel wordt opgeluisterd met soefi-muziek door Rachid Akhdim.

Inschrijven kan via het formulier

Download de folder

In een interessante en goed geregistreerde videoreeks bij de Dominicanen.TV spreekt Luk Bouckaert, Lid van de Raad van Bestuur van SPES-Forum, voluit over zijn nieuwste publicatie “Ecopersonalisme. Een perspectief”. In een format van 6 videofilmpjes van ongeveer 15 minuten legt Luk de verbinding van het personalistisch gedachtegoed met ecologie. Eén voor één schetst Luk  hoe hij in zijn studie beïnvloed werd door de pioniers in diep ecologisch denken zoals Albert Schweitzer, Teilhard de Chardin, Mahatma Gandhi en Martin Buber.

Luk Bouckaert verbindt in dit essay het personalistisch gedachtegoed met ecologie. Pioniers in diep ecologisch denken zoals Albert Schweitzer, Teilhard de Chardin, Mahatma Gandhi en Martin Buber schreven hun inzichten neer tijdens en na WO I, dus honderd jaar geleden. Het is de moeite waard om hun ecopersonalisme van onder het stof te halen.

Ecopersonalisme is een filosofisch en sociaal project dat vanuit de analyse van de ecologische vervreemding het wezen van de persoon en de natuur herdenkt. Hoe kunnen we de transitie maken van een ego-persoon naar een eco-zelf? Welke hoop mogen we koesteren in deze overgang? Wat is de impact ervan op ons socio-economisch handelen?

Het boek is verschenen bij uitgeverij Halewijn en kost 14,95 euro.

Het gebrek aan tijd en de versnelling, worden vandaag door iedereen uiterst scherp aangevoeld. Zorggevers en zorgvragers voelen aan dat er iets fundamenteels ontbreekt.  Een andere soort van tijdbeleving kan hierin misschien hulp bieden.  Chronos en Kairos zijn mythologische figuren uit de Oudheid.

Sociopolis laat hierover academici en (zorg-)ondernemers aan het woord op 3 avonden (van 20:00 tot 22:00)  in maart 2022.

In samenwerking met Nynke van Uffelen (UCSIA & TU Delft) en Brecht Daneels (UAntwerpen) heeft Luk Bouckaert (Prof. em.  KU Leuven en bestuurder vzw SPES-forum) een lessenpakket ontwikkeld voor studenten van het 5e en 6e jaar secundair.

Al twintig jaar ontwikkelt SPES-forum ‘projecten van hoop’ op het snijpunt van spiritualiteit, economie en doorleefd maatschappelijk engagement. Op vrijdag 4 december 2020 van 16u tot 17u30 viert SPES-forum haar 20ste verjaardag met een online-lezing met verschillende  boeiende sprekers.

SPES-Forum Vzw
Naamsesteenweg 355, Gebouw K, lokaal 6 – 3001 Leuven-Heverlee